Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bösztörpuszta

2009.09.08

 

Kép Bösztörpuszta. Tűzvörös óriási Nap-korong lebeg a horizonton. Parázsló fénye felerősödik a lovasok felverte porban.

A távolban a Szent Korona hatalmas másolata izzik.

A két életfa és a két gyönyörűen faragott harangláb a harangokkal jó tájékozódási pontok a csillagos ég alatt.

A Hétboldogasszony kápolna vagy egyszerűen a pusztatemplom, a Magyarok Királynőjének felajánlott Nagyboldogasszony Puszta-templom messziről kimagaslik a szakrális téren Hold sarló alakban álló 7 jurta fókuszában.

Kép

Mögötte egy kis tűz mellett üldögél két fehér szoknyás nő. A napnyugtát nézik merengve, szótlanul. Szavak nélkül is megértik egymást.

Kép

 

Áldott Asszonyok, Lányok, Aranyasszonyok, Rimalányok, Szakrális Nők, NŐK!

Ti, akik ott voltatok, és akik - tudom - lélekben ott maradtatok!

Ti, akik egész héten minden nap minden órában a közös étkezésekért az előkészítésben dolgoztatok, mosogattatok, tálaltatok, ételt osztottatok, a hulladékot szelektálva összegyűjtöttétek, a mosdót, a csűrt és a csűr alatti asztalokat rendszeresen takarítottátok! 

KépTi, akik hófehér keményített, hímzett kötényeitekben kenyeret gyúrtatok, dagasztottatok, sütöttetek, - hogy csak néhányat soroljak a számtalan feladat közül -  fáradhatatlanul tevékenykedtetek, s mosolyogva tettétek mindezt a közös ügyért.

Ti, kik naponta több kilométert gyalogoltatok a szállásaitok és a feladataitok között a tikkasztó hőségben...

KépÉs Ti, akik többségének a nevét sem tudom, akik önként jelentkeztetek, megtiszteltetésnek véve a hívást, hogy őrizzétek a Puszta-templom mögötti tüzet. Köszönet mindazoknak, akik a templom szentelés után a szeres tűzgyújtástól

 

84 órán át vigyáztátok a tüzet, egymást felváltva, éjjel-nappal, tisztelettel és alázattal. Derűsen, elnézően fogadtátok, ha késett a váltás. Tudtátok, nagyon fontos részt kaptatok.

 

Mert a TŰZ soha nem aludhat ki! A tűz vigyázása, táplálása, éltetése, őrzése mindig is a NŐK feladata volt, s ma is az, s lesz mindörökké.

 

KépÁm szombaton, harmadik nap este a vihar próbára tette az őrzőket. A forróság után a nagy szél, a hirtelen lehűlés majd az eső veszélyeztette a küldetést. De amint az elemek harcba kezdtek, Ti augusztus 22-i éjszakai őrzők a szent tüzet szent helyre, a templomba vittétek, s a vihar elálltával ismét ott ropoghatott a tűz a kis kemencében.

 

Köszönet érte minden Nőnek, aki részt vállalt ebben az igazán asszonyi feladatban.


Köszönet a Férfiaknak!

Köszönet minden férfinak, aki a templomépítésen és a templom őrzésén fáradozott.

Molnár V. József jelölte ki a Kápolna szakrális helyét, segített a Hétboldogasszony minőség szakrális megjelenítésében. (tájolás, kapu helye, oszlopsorrend, stb.)

Az építész férfi csapatban régi elődeink szelleme és ereje munkálkodott.

Kép Ennek érzékeltetéséhez elég csak felsorolni a személyes tulajdonságokat hordozó keresztneveket: Csaba, Gyula, Tamás, Csaba, Attila, és a valódi házigazdaként minden kívánságot teljesítő alpolgármester, Árpád. Ezenkívül még 10-15-en segédkeztek, főleg Kecskemét környékéről, de segítettek a Puszta fesztivál fiataljai is, sőt volt aki Szigetszentmiklósról érkezett Kunszentmiklósra.

A ponyvafeszítés igazi különlegesség lett, mert egyben varrták meg a 300 m2 vásznat!

Daruval felemelve, apránként kihajtogatva került rá az ágasfa-szerkezetre, miközben folyamatosan biztosítani kellett a tartó kötelek feszítését.

A templom földje a 72 vármegye földjével lett feltöltve. A 72 vármegyéből gyűjtött tiszta, élő forrrásvíz került a 7 ágasfa és a fő oszlop, a boldogasszony oszlop tövére. Egy kürt is felajánlásra került a szentelésre, a templom égbe ajánlására, amit mind a 72 vármegyében megfújtak, mind a 72 vármegye levegője átjárta. Így került a 3 elem Boldogasszony nehéz fátyla, sátra alá a templomba. A 4. elem a Tűz (Nap) a templom mögötti szakrális téren felépített kis kemencébe került. Míg két nő a tüzet, két férfi a templomot őrizte folyamatosan. Feladatuk az volt, hogy a szent helyhez méltó tisztelettel, fedetlen fővel, s a pusztában mezítláb, - Ég Atyával s Föld Anyával közvetlen kapcsolatra képesen - csendben lépjenek be a templomba az emberek. A kíváncsi tömeg gyakran a bejáratnál torlódott, különösen a Szent Korona másolat jelenlétekor. Ennyi fegyelmezett embert még sosem láttam. Odabentről az arcokat látva gyakran könny szökött a szemembe. Áhítat, csodálkozás, meghatottság, megnyugvás, béke ült ki az arcokra. Sokan sírtak vagy egyszerűen megöleltek Isten áldását kérve. Érezték a hely szentségét, a hely szellemét, s a mindent betöltő szeretetet. Több tízezer ember fordult meg ott, de egyetlen hangos vagy oda nem illő szó, megjegyzés nem hangzott el. 

 

Kép

Azóta Boldogasszony nehéz fátylát, a sátrat elvitték. Az ágasfák és a szentség maradt. Mindörökre. Őrizzük meg emlékezetünkben! Meséljük el minél szélesebb körben testvéreinknek, hitet, reményt adva, hogy szeretett Kárpát hazánkban valósuljon végre a szeretet alapú, igaz magyar jövő!

 

Úgy legyen!

Szeretettel,

Katus