Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bösztörpuszta, 2009. augusztus 21-23.

2009.07.28

 

"A Kiskunsági Nemzeti Park területén, a Felső-Kiskunságban található a magyar Alföld második legnagyobb, több mint 11 ezer hektáron elterülő szikes pusztája, melynek része Bösztörpuszta.

"Bezén attamaz kenze kikte" - különösen, kissé idegenül hangzik a mai fül számára a kun Miatyánk kezdő sora, de illik ahhoz a dél-alföldi tájhoz, ahol a kunok (a kiskunok) hazára találtak.

Mai tájképe a Duna XIX. századi folyamszabályozása után alakult ki, miután a folyó egykori árterületén szikes talajok képződtek. A szikes puszta sajátos növény- és állatvilága, az itt legelésző őshonos háziállatok jelentik ma a legfontosabb természeti értékeit. A pusztán rendszeresek a lovasbemutatók.

Szabadon látogatható."

Nos, ezt olvashatjuk a vendégváró.hu oldalon.

Én ott jártam, mást is láttam.

Kép Láttam mintegy 250 igaz magyar embert, időset, fiatalt, nőt, férfit, kicsit, nagyot, szőkét, barnát... de mind mosolygott. Valami olyan erőt, elszántságot, szeretetet sugárzott tekintetük, amit különösen mostanában látni ilyen rendezvényeken. REND-ezvény. Igen. Minden rendben történt. Még hogy a magyar ember nem elég szervezett?! Ki mond ilyet?! Ott voltam, láttam, milyen rendben, szervezetten, átgondoltan, szeretettel zajlott a megbeszélés. A résztvevők végtelen türelemmel, kitartással ülték/állták végig, hallgatták a Magyarok Szövetsége elnöke, Vukics Ferenc beszámolóját. Nem csoda, hiszen ő most is a tőle megszokott szókimondó, határozott, lendületes, közvetlen, tiszta, ízes beszédű formáját hozta, azaz magát adta minden póz nélkül, természetesen.

 

Kép           Kép

Csodálatosan KÉK MAGYAR ÉG, rohanó hófehér felhőkkel. Erős napfény, lenge széllel, mely a kiskunsági puszta gyógyfüveinek illatával és látványával bóditotta el a helyszint bejárókat. Cickafarkmezőben, kamillában lépkedtünk... Fürge gyikok cseleztek lábaink alatt... Szöcskefelhő szállt lépteink előtt... Szinte láttuk már a sok száz lovat a fák alatt delelni, a színes tömeget nagyokat nevetni, a jurtákat, árusokat, dobosokat, az egymást ölelőket, egymást emelőket, szívet melengetőket, az ÖSSZEtartozókat, az EGYként mozdulókat, az EGYSÉGben lévőket, a SZERETETET megtartókat. ÚGY LEGYEN!!! 

Kép "Ez év augusztusában lehetőségünk lesz újra együtt ünnepelni.
Megtapasztalhatjuk a közösség erejét, az együttlétet, felelősséget egymás iránt, összefogást, örömöt.
Az eseménynek helyet ad a Kiskunsági Nemzeti Parkban Bösztörpuszta csodálatos ligetes mezeje.
Három nap, három éjjel az ország minden megyéjéből és a "határokon túli" magyar területekről érkeznek azok, akik szeretnék megmutatni színeiket, ízeiket, a tudást, ami bennük van. Megismerni egymást , leülni egy asztalhoz, együtt énekelni, táncolni és megbeszélni mire is van most szüksége a magyar embereknek, mit tudunk egymásnak segíteni, mit tehetünk, hogy szabad, igaz emberként saját hazánkban jól érezzük magunkat.
Erre hívlak, hogy találkozzunk ott, nézzünk egymás szemébe és fogjuk meg egymás kezét úgy, ahogy eddig még soha."  (Baranyai Zsuzsanna)

 

 

Kép

 

Magyarok! A Magyarok Szövetsége hivatalos tájékoztatója részletesen itt olvasható, fényképek a cikk végén láthatók.

http://www.magyarokszovetsege.hu/content/beszamolo-magyarok-orszagos-gyulese-helyszini-bejarasarol-es-munkaertekezleterol

  

Kép