Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is az a kurultaj?

2008.09.26

Mi is az a kurultaj?

A közép-ázsiai nyelvekben a „kurultaj” szó törzsi gyűlést jelent, melyet a régi időkben hadjáratokat megelőzően hívtak össze, de itt rendezték a vitás ügyeiket, vagy vezetőik megválasztását is.

 

Kép

Ez a mostani (2008. augusztus 8-10.) összejövetel immár a második magyar-madjar találkozó, kurultaj a „törzsek” egymásra találásának az ünnepe, a magyar identitás nyílt felvállalása volt. Ezúttal a kazakisztáni, a mai Karatau hegység vidékéről elszármazott, ma már Torgaj vidékén élő testvéreink látogattak el hozzánk. Ez a mostani rendezvény folytatása annak az első, 2007-es kazakisztáni törzsi gyűlésnek, melyen egy 20 fős magyar küldöttség is részt vett.

Ahhoz, hogy ez a törzsi gyűlés - EGYüttlét - kazakisztáni testvéreinkkel létrejöhessen, előbb itthon kellett EGYséget teremteni. Bíró András Zsolt antropológus, a Baranta Szövetség képviselői, Kunszentmiklós város polgármestere, a Magyarországi Harcművészetek Össz-szövetségének képviselői a 2007. júliusi kazakisztáni kurultaj után 2007. december 10-én kinyilvánították abbéli szándékukat, hogy a korábban együtt élő két magyar néprész, a kazakisztáni madjar törzs és a magyarság magyarországi találkozóját a kunszentmiklósi Bösztörpusztán (Kiskunság) közös szervezéssel valósítanák meg, a rendezvényhez szükséges (nem állami!) anyagi- és emberi erőforrások előteremtéséhez közös munkacsoportot hoznak létre. A kurultaj előkészítésébe rövidesen a Magyarok Világszövetsége is bekapcsolódott. A kezdeményezéshez csatlakozó önálló jogi személyként működő egyesületek, szervezetek, önkormányzatok közösen pályáztak, kerestek támogatókat a kurultaj megvalósításához.

A Magyar-Madjar KURULTAJ magyarországi megszervezésére nem csupán egyszeri alkalomként kell tekinteni. Kazakisztánban élő népcsoportokkal a továbbiakban már rendszeresek lesznek a találkozások. Nemcsak Kazakisztánból, de Baskíriából, Türkmenisztánból is képviseltetik magukat a madjar törzsből származó csoportok. A kint élő madjarok nagy örömmel vették, hogy idehaza is megindult a kurultaj szervezése.

(forrás:mno.hu)

 

A mappában található képek előnézete Kurultaj 2008

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.