Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy-Kurultaj 2010 - Bugac

2010.07.30

TÁJTÖRTÉNETI SÉTA A KISKUNSÁGI NEMZETI PARK BUGACI TERÜLETÉN A NAGY KURULTAJ IDEJÉN (2010. AUGUSZTUS 6-7-8.)


A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei a Kurultaj ideje alatt (péntek, szombat, vasárnap) nyilvános túrákat szerveznek a rendezvény látogatóinak, a csodálatos bugaci táj bemutatására. A szakvezetők minden nap délelőtt 8, 9, 10 órai, majd délután 16, 17, 18 órai kezdettel várják az érdeklődőket a tájtörténeti sétára. Találkozó minden időpontban a Karikás csárdánál. A túrák minimum 10 főtől indulnak. A séta időtartama: kb.2-3 óra. A részvétel ingyenes!


Jelentkezés a helyszínen, a Nemzeti Park sátránál.

 

Látnivalók: homokpusztai növényzet (gyepek, borókás nyaras erdőtársulások, őshonos magyar házi állatok, pásztorkodás tárgyi emlékei)

Jelentkezés a szervezőknél.

Tájtörténeti információk Bugacról

Bugac – Kecskemét egykori pusztája – ma a Kiskunsági Nemzeti Park legnagyobb homoksági területe, ahol a külterjes állattartás hasonlóan a korábbi évszázadok hagyományainak megfelelően a mai napig fennmaradt. Több száz évre visszamenőleg írásos emlékeink vannak a Duna-Tisza köze nagyarányú rideg állattartásáról. Bugacon az egykori kiterjedt szikes- és homoktalajú területeket főleg szarvasmarha tartással hasznosították. A török hódoltság ideje alatt, a 16–17. században jórészt elpusztultak a falvak, bekövetkezett a pusztásodás, így még jelentősebb lett az állattartás,  kialakult a pusztai állattartás és pásztorkodás rendje és rendszere.

 

A pusztákat a megmaradt városok: Szeged és a „Három város” birtokolták vagy bérelték. Közülük a legnagyobb kiterjedésű határral Kecskemét rendelkezett. Gyarapodása révén a mai ország terület harmadik legnépesebb városává emelkedett a török-kor végére.

 

Később a puszták nagy részét felparcellázták és a legelők helyén szántóföldi kultúrák, kert- és szőlőművelés honosodott meg kiterjedt tanyavilággal

 

A Kiskunsági Nemzeti Park állattartása ma a következő természetvédelmi célkitűzéseket szolgálja: pusztai füves területek, gyepek kezelése és fenntartása legeltetéssel, tájidegen növényfajok távoltartása, őshonos háziállat fajták megőrzése és bemutatása.

http://knp.nemzetipark.gov.hu/