Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hangtál és hangmasszázs

2008.09.18

Hogyan hat a hangtál?

Alapvetően a TEST-LÉLEK-SZELLEM egyensúlyának helyreállítását szolgálja.

Fizikai testünk 70-80 %-át kitevő víz rezonanciáján keresztül a sejtek víztartalmát harmonizálja.

Tó vize buddhista gyógyító ima előttNézzük meg azonban előbb közelebbről a vizet! Tudósok felfedezték, hogy a víz minden információt elraktároz, amellyel érintkezésbe lép. Az általa tárolt információt képes más rendszerekre - az emberi szervezetre is - átvinni. Masaru Emoto a víz eme képességét, a benne rejlő energiákat a mágneses rezonancia-analizáló (MRA) készülékkel az emberi szem számára láthatóvá teszi. Lenyűgöző a víz kristályformáló képessége. Nincs két egyforma hópehely, mind egyedi, szabályos hatszög alakú. Mintha önálló individuum volna, megváltoztathatatlan karakterrel. Ha a hópelyhet felolvasztjuk, majd a vízcseppet újra megfagyasztjuk, hajszálra ugyanazt a mintát képezi. A víz tehát képes információt hordozni. Tó vize buddhista gyógyító ima utánEmoto kimutatta, hogy a természetes vízben gyönyörű kristályalakzatok jelennek meg - a csapvízzel ellentétben - és még pompásabbak, ha a víz szép zenei aláfestést kap. (forrás: Masaru Emoto: A víz rejtett bölcsessége)

A hangmasszázs, a hangterápia ebből kiindulva a testünket alkotó sejtek 70-80 %-át kitevő vízmolekulák rezgésbe hozatalán, a vízben tárolt negatív információk újrahangolásán, harmonizálásán, eredeti frekvenciájuk helyreállításán keresztül hat. 

A rezgés úgy terül szét a sejteken, ahogy a nyugodt tófelszínre dobott kavics okoz körkörös hullámokat.  A koncentrikus körök a víz partja felé lassan elcsitulva hullámoznak végig, ily módon minden vízmolekula mozgásba jön. A testre és test mellé helyezett tálak rezgései ilyen koncentrikus körök formájában terjednek el, áramlanak szét az egész testünkön, mélyen sejt szintig fejtik ki hatásukat. Ezáltal a sejtek diszharmóniáját állítják helyre. A hangtálak rezgése mélyen áthatol a bőrön, az izmokon, eljut a szervekhez, egész a sejtekig, és visszaállítja az eredeti, egyéni rezgésüket, a túl alacsony vagy túl magas rezgést harmonizálja. A vibráció lágyan masszírozza az akupunktúrás pontokat, a meridiánokat, tisztítja és feltölti a csakrákat és az aurát. Ebben az állapotban a finom rezgések és vibrációk a víz elem közvetítésével könnyen behatolnak mélyen a testbe, ott mind testi mind lelki feszültségeket és blokkokat oldanak. A sejtek anyagcseréje javul, az energiablokkok oldódnak, az elraktározódott salakanyagok ürülni kezdenek, azaz megindul a méregtelenítés, az öngyógyító mechanizmusok. A görcsös beidegződések miatti gyulladásos folyamatok leállnak, a fájdalom enyhül, majd megszűnik. A kezeléseket követő napokban a vizelet olykor sötétebb színű lesz vagy gyakrabban kell ürítenünk. A folyadékot azonban mindig ajánlatos bőségesen  pótolni.

Heavy metal A hallható sprektumban a hosszantartó, felhangokban gazdag rezgő hang hamar egy nyugodt, meditációs atmoszférát teremt. Ha több tálat ütünk meg egyszerre, az elme már képtelen ezeket követni, kikapcsol, és egy ún. alfa állapotba kerül. A hanghullámok 9-14 Hz frekvenciával elérik az emberi agyat, tudatunkat, elménket lassan kikapcsolja, hatására nyugalom és béke érzése áraszt el bennünket. Ez egy köztes állapot az ébrenlét és az alvás között, mint amilyet röviddel az elalvás előtt és amit relaxáció során, vagy meditációs gyakorlatok révén tapasztalunk.  Ez erősíti bennünk az ősbizalmat, segít erőt gyűjtenünk és megteremti bennünk a harmóniát, a közérzetünket javítja, ellazít, megnyugtat.. A felhangok segítségével az alfa után akár théta, delta hullámhosszon azaz az alvás-ébrenlét küszöböt átlépve az alvás fázisaiban nagyon hatékonyan pihentet, harmonizálja a két agyféltekét, javítja az agyműködést, a koncentrációt.

 A felhangok segítségével alfa, théta,Ketjak (Bali zene) delta hullámhosszon - azaz az alvás-ébrenlét küszöbén -, illetve az alvás fázisaiban nagyon hatékonyan pihentet, harmonizálja a két agyféltekét.  Meditációhoz is használható.

A hangmasszázs a tudatunk, az egonk kiiktatásával tudattalanunkból szabadítja fel az elraktározott sérelmeket. Megkönnyíti a félelem, szorongás, fóbiák, depresszió elengedését, és az elfogadást, megbocsátást. A lélek gyógyítására is alkalmas. 

A hangmasszázs fontosabb hatásai

  • Minden stressz okozta feszültség és probléma oldása.
  • Háti és deréktáji fájdalmak fellazítása és megszüntetése.
  • Nyaki és vállizomzat lazítása, fejfájás megszüntetése.
  • Az emésztés szabályozása, alhasi görcsök oldása.
  • Vérkeringés javítása, általános jó közérzet előidézése, energia blokkok oldása.
  • Öngyógyító folyamatok beindítása, immunrendszer erősítése.
  • A légzés javítása és mélyítése, koncentráció javítása.
  • Szorongásos állapot megszüntetése, alvászavar és pszichoszomatikus betegségek gyógyítása.
  • Gyerekeknél alkalmazható továbbá: tanulási nehézségek esetén,  koncentrációs és alvási problémáknál, hiperaktivitásnál is.
  • Ellenjavallat nincs.

A hangmasszázs kúraszerűen javasolt a jótékony hatás megőrzése és fenntartása érdekében.

Hangtál alkalmazások

A hangtálakat gyógyító céllal egyéni kezelésre (Hang masszázs) és csoportos
terápiára (Hang fürdő) használjuk.  

Egyéni kezelésnél a felöltözött testre, test mellé helyezett hangtálakat különféle technikával  rezgésbe hozzuk.  Kényelmes, fekvő testhelyzetben, szükség szerint meleg takaróval betakarva mintegy 40-50 perc ellazulást eredményez.

Csoportos kezelésnél elsősorban a zenei élményen keresztül hat. A hangtálakon kívül gong, thingsa, csengettyűk, harangok, és egyéb ősi hangszerek, ének és egyéb hangeffektusok bevonásával. Koncert jellegű, de szintén ellazulást, sőt misztikus belső lélekutazást előidéző élményt nyújt.

Honnan ered a hangtál?

Kezdetekben a zengőtálakat csak szertartások közben vagy étkezési célokra használták többnyire buddhista kolostorokban. Gyógyítás céljából használt tálak már az ajurvédában is szerepelnek, 4-5 ezer éves múltra tekintenek vissza. Az írott hagyatékokból táplálkozva ma is oktatják a hangterápiát, például Indiában a Varanaisi egyetemen. A nyugati világba az 50-es évek végén jutottak el az első darabok. A hippy korszak szabadságkereső fiataljai keleti utazásaikon figyeltek fel arra a speciális csendre, békére, amit ezek a tálak képesek voltak előidézni. A 60-as évek elején már nyugati egyetemeken vizsgálták, fizikai laboratóriumokban ellenőrizték hatásukat.

Miből és hogyan készülnek a tálak?

Hagyományosan hét- tizenkét fémből készülnek, amiket kovácsolással préselnek össze. A tálak feszültségeit faparázson vezetik le a munka végén, hogy el ne repedjenek. Ilyen manufaktúrák India északi részén, Nepálban, Tibetben találhatóak.

Kép Anyaguk: arany, ezüst, réz, vas, higany, ólom és ón speciális arányú keveréke. Ezek a fémek párosíthatók a hét bolygó - Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Jupiter, Mars, Szaturnusz élettani hatásával, - ezáltal megteremtve a kozmikus egyensúlyt.

Arany = Nap, Ezüst = Hold, Higany = Merkúr, Réz = Vénusz, Vas = Mars, Cink = Jupiter, Ólom = Szaturnusz.

Egy-egy tál elkészítése 30-80 munkaórát vesz igénybe 2-3 kovács mester közreműködésével. Hogy a fémek milyen aránya szükséges a különféle hangok, felhangok előidézésére, az a keleti kézművesek titka.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.